U dient geregistreerd te zijn om op advertenties te kunnen reageren of advertenties te crëeren.

Help, mijn kat heeft overgewicht!


Katten kunnen net als mensen last hebben van overgewicht. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel bij oudere inactieve katten en katten die de hele dag binnen zitten. De extra vetrollen kunnen extra gezondheidsrisico's met zich mee brengen. Zo wordt de kat extra vatbaar voor ziektes zoals diabetes, constipatie, en artrose. Het is daarom belangrijk dat je het gewicht van je kat goed in de gaten houdt en zo nodig stappen onderneemt om je kat een paar kilo lichter te laten worden.

Vaststellen van de diagnose

Het kan soms lastig zijn om zelf vast te stellen dat je kat daadwerkelijk te dik is. Vaak wordt bij 20% boven het ideale gewicht over overgewicht gesproken bij katten. Maar om er zeker van te zijn kan een dierenarts hierbij helpen. Als je het zelf wilt controleren of je kat overgewicht heeft kan je je handen om het middel van je kat plaatsen. Bij een gezonde kat kan je zijn ribben makkelijk voelen, maar niet zien. Als de buik van je kat heen en weer gaat bij het lopen door buikvet, is dat ook een indicatie dat je kat te zwaar is. Het beste is om alsnog een bezoek naar je dierenarts te brengen omdat deze de onderliggende oorzaak kan vaststellen. Het kan namelijk ook een ziekte zijn waar je kat last van heeft. Daarnaast hebben katten een schommelend gewicht na hun castratie of sterilisatie vanwege verandering in hun hormonale huishouding.

Voedingstips

Een goede voeding is de basis voor een gezonde kat. Neem daarom de volgende voedingstips in gedachte bij het laten afvallen van je kat:
• Snacks: Het eerste wat je kunt doen, is stoppen met het geven van snacks aan je kat voor een periode van twee weken. Onder snacks valt ook melk. Als je meerdere katten hebt, geef ze dan apart te eten zodat je de controle hebt over wie wat eet.
• Maaltijdfrequentie: Verdeel het eten over meerdere kleinere porties.
• Dieet: Vraag aan je dierenarts welk dieet het meest geschikt is voor je kat.
• Geen crash dieet: Het is belangrijk dat u niet uw kat laat uithongeren. Dit brengt namelijk grote gezondheidsrisico's met zich mee. Bij crash diëten krijgt de kat vaak niet genoeg voedingsstoffen binnen.
• Stap over naar light producten: Kies voortaan voor light producten. Hier zitten minder calorieën in. Het is dus ook niet direct noodzakelijk om de hoeveelheid eten aan te passen bij light producten.

Het is belangrijk dat je met je dierenarts overlegt wat je gaat doen, zodat hij/zij kan aangeven of het een goed idee is in jouw situatie.

Bewegingstips

Naast voeding, is het ook belangrijk dat uw kat voldoende beweging krijgt. Het is aan te raden om je kat zoveel mogelijk te stimuleren om te gaan bewegen en zo meer calorieën verbrand. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld:
• Een dagelijks speelkwartiertje in te plannen waarbij je kat bezig is met het achterna zitten van een bal of een kattenspeeltje.
• Klim en/of krabpalen in je huis zetten om zo je kat te stimuleren actief bezig te zijn.
• Plaats de voederbak op een plaats waar de kat moeite voor moet doen om erbij te komen. Dit kan bijvoorbeeld bovenaan een trap zijn.
• Overweeg (als je dit nog niet doet) om je kat buiten te laten lopen, eventueel met een omheining waardoor je kat niet op straat kan lopen.
• Ga met je kat wandelen met behulp van een kattentuigje.

Als je het goed doet, valt je kat langzaam en geleidelijk af. Dit kan soms maanden duren, dus heb geduld en luister boven alles naar je dierenarts.

Door
Hond van de week
Geen
Laatst toegevoegde honden
Geen
Geen
Kat van de week
Geen
Laatst toegevoegde katten
Geen
Geen