U dient geregistreerd te zijn om op advertenties te kunnen reageren of advertenties te crëeren.

Wat te doen als je kat moeilijk en zwaar adem haalt


Een kat is over het algemeen rustige dieren die een paar keer per dag actief zijn om bijvoorbeeld te spelen of te jagen. Ademhalingsproblemen vallen daarom vaak minder op. Als je kat rustiger is dan normaal en niets meer doet kan het zijn dat het zeer doet als hij actief is en waarschijnlijk problemen heeft met zijn ademhaling. De ademhaling kan afhankelijk van de oorzaak oppervlakkig, geforceerd of schokkerig zijn. U kunt ademhalingsproblemen herkennen aan:

 • Een bewegende buik en borst tijdens het ademen;
 • Neusgaten staan wijdt op en tijdens het ademen;
 • Ademen met open mond;
 • Als de ellebogen van de kat naar buiten zijn gedraaid om de druk op de borst te verminderen;
 • Luide ademhaling.

Oorzaken
Een moeilijk ademhaling kan vele oorzaken hebben. We zullen ons focussen op de meest voorkomende oorzaken.

 • Allergie/astma: Als je kat hier last van heeft, gaat je kat van het één op andere moment moeilijk ademen. Houdt goed in de gaten wat de oorzaak kan zijn. Het kan zijn dat de kat last heeft van sigarettenrook, parfum, luchtverfrissers, kaarsen, wierook of bepaalde voeding. Kattenbakkorrels geven sommige katten een astmatische reactie.
 • Hartproblemen: Als je kat binnen een paar dagen sneller gaat ademen, minder eet, en benauwd is, zijn hartproblemen vaak de oorzaak.
 • Vochtophoping: Door vochtophoping wordt de kat benauwd. Vochtophoping kan weer onderliggende oorzaken hebben. De belangrijkste hiervan zijn tumoren en ontstekingen. Het regelmatig noteren van de gezondheid van je kat kan je dierenarts helpen bij het snel maken van de juiste diagnose.
 • Ongeluk gehad: Het kan zijn dat je kat een ongeluk heeft gehad. Bijvoorbeeld als de kat is overreden door een auto, maar het wel heeft overleeft. Een dierenarts kan dit herkennen aan verplaatste organen en/of een scheur in het middenrif.
 • Ingeklapte long: Ook dit kan komen door een ongeluk. Je kat heeft dan constant ademhalingsproblemen. Laat je kat hier niet mee rondlopen, want dan is de kans dat hij stikt zeer groot.
 • Parasieten: Een parasiet is vaak moeilijk te detecteren, vooral als de deze niet kunt zien in de uitwerpselen van je kat. Let op dat je kat niet alleen last heeft van zwaar ademen, maar ook andere symptomen vertoont, bijvoorbeeld, gewichtsverlies, overgeven, hoesten of snel ademen.
 • Luchtweginfectie: Een luchtweginfectie gaat vaak gepaard met niezen, hoesten en koorts. Luchtweginfecties zijn vaak het gevolg van een ergere onderliggende oorzaak.

Wat te doen
Veel van deze oorzaken zijn makkelijk te herkennen door een dierenarts. Ga dus bij twijfel altijd naar een dierenarts. Vaak kan die het probleem oplossen met behulp van een medicijn of operatie. Help je dierenarts door goed op de symptomen te letten en zijn gezondheidsverleden bij te houden.

Door
Hond van de week
Geen
Laatst toegevoegde honden
Geen
Geen
Kat van de week
Geen
Laatst toegevoegde katten
Geen
Geen