U dient geregistreerd te zijn om op advertenties te kunnen reageren of advertenties te crëeren.

Mijn kat groeit traag, is dat een probleem?


Net als bij mensen is het bij katten ook van belang dat ze goed groeien. Er zijn vele factoren die een rol kunnen spelen bij de groei van je kat. Voor we zullen ingaan op deze factoren zullen we eerst kijken naar wat een gezonde groei is. Het is lastig om harde cijfers te hangen aan het gewicht. Dit is namelijk erg afhankelijk van het kattenras. Als een kitten net geboren is kan het zijn dat deze niet gelijk groeit. Bijvoorbeeld omdat de moeder nog (te weinig) melk geeft. De kitten moet echter wel uiterlijk 48 uur na de geboorte beginnen met groeien. Over het algemeen zie je vaak dat de kat de eerste twaalf weken langzaam groeit. In deze periode dat het wordt aangeraden om de kitten niet te scheiden van de moeder. Na twaalf weken versnelt de groei licht. Als je kitten na een half jaar nog steeds zeer klein is hoef je je pas zorgen te maken. Dit is ook het moment om een afspraak te maken met je dierenarts om te kijken wat het probleem is. De groei remt na een half jaar af, tot de kat na ongeveer 1 tot 3 jaar volledig is uitgegroeid.

Als de kitten net geboren is, weegt deze afhankelijk van het ras tussen de 85 en 120 gram. Daarna moet de kitten de eerste weken ongeveer 100 gram per week toenemen. Wij raden aan om je kat regelmatig te wegen om goed te kunnen zien wat het groeipatroon is van jouw kitten. Hiervoor kan je bijvoorbeeld je keukenweegschaal gebruiken om zo op de gram nauwkeurig het gewicht te kunnen meten.

Factoren
Een trage groei kan een aantal oorzaken hebben. We zullen er een aantal oorzaken behandelen:

  • Onvoldoende melkopname: Vooral in de eerste weken, als de kitten nog moedermelk krijgt, is dit een veelvoorkomende oorzaak. Vaak ligt de oorzaak bij de moederpoes. Die geeft bijvoorbeeld te weinig melk door een te grote worp of een afwijkende tepelvorm.
  • Geslacht: Poezen groeien langzamer dan katers. Hierdoor kan het lijken dat een kat langzamer groeit, terwijl dit heel normaal is.
  • Overactieve schildklier: Als de schildklier van je kitten te snel werkt, wordt het voedsel sneller verteerd en verwerkt waardoor je kitten niet in gewicht toe lijk te nemen.
  • Ziekte/parasiet: Als je kitten veel gezondheidsproblemen heeft, kan het zijn dat de energie die normaal wordt gebruikt om te groeien wordt gebruikt om de ziekte te bestrijden. Ook bijvoorbeeld een lintworm kan veel problemen opleveren. Een lintworm loopt door het darmsysteem en streelt het voedsel van kat.

Wat kan je doen?
Ten eerste, schiet niet te snel in de stres. Het kan maar net zo zijn dat je kat een weekje niet groeit en daarna een groeispurt krijgt. Maar om er zeker van te zijn dat je kat gezond is, zijn er wel enkele dingen die je kunt doen:

  • Geef je kitten extra voedsel als je vermoedt dat de kitten niet genoeg moedermelk krijgt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kunstmatige moedermelk.
  • Weeg je kat regelmatig om te zien hoe de gewichtstoename is. Soms lijkt het alsof een kat niet groeit, maar komt hij wel aan.
  • Als je vermoedt dat hiermee het problee m niet is opgelost, aarzel dan niet om naar een dierenarts te gaan. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.


Door
Hond van de week
Geen
Laatst toegevoegde honden
Geen
Geen
Kat van de week
Geen
Laatst toegevoegde katten
Geen
Geen